Back to All Events

Biocidförordningen - praktiska tips för att lyckas med din ansökan

  • Styrelserummet, Näringslivets Hus Storgatan 19 114 51 Stockholm Sweden (map)

Biocidförordningen - praktiska tips för att lyckas med din ansökan

Vad innebär egentligen den nya biocidförordningen och hur berör den dig och din verksamhet? Vad betyder paragraferna i lagstiftningen och hur påverkar de dina produkter? Dessa och många andra frågor diskuteras på KTF Utbildnings dag om biocider.

Förmiddagen ägnas åt biocidförordningens uppbyggnad och innehåll. Vi går även igenom viktiga definitioner och begrepp som till exempel artikel 95-listan, produkttyp, verksamt ämne, biocidprodukt, biocidproduktfamilj, biocidbehandlad vara samt redogör för de olika typer av godkännande som finns; nationellt godkännande, ömsesidigt godkännande och unionsgodkännande.

Efter lunch väntar en genomgång av praktiska tips inför de utmaningar man kan stöta på vid ansökan om produktgodkännande för en biocidprodukt. Begrepp som teknisk ekvivalens och letter of access förklaras och problematiseras. Vi ger även en introduktion till de IT-verktyg som används vid sammanställning av data och ansökan om produktgodkännande; IUCLID, R4BP och SPC Editor. Under eftermiddagen får vi även en genomgång av de vägledningar som finns att tillgå samt en rapport från vad som diskuteras inom EU-organisationerna AISE (International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products) och CEPE (The voice of paint, printing inc and artists colours in Europé). Slutligen ger myndigheten en framåtblick på hur utvärderingen av ansökningar fortskrider samt vilka datum som är viktiga att hålla koll på framöver.

Utbildningen vänder sig till tillverkare, importörer, distributörer, återförsäljare och andra intressenter som vill lära sig mer om biocider och vilka krav den nya förordningen innebär. Efter genomgången utbildning ska kursdeltagarna ha fått en fördjupad kunskap om biocider samt ett helikopterperspektiv på de olika stegen i biocidproduktgodkännandeprocessen.

Föreläsare

Anna Nordberg, Kemikalieinspektionen

Anna Nordberg, Kemikalieinspektionen

Anna Melvås, KTF

Anna Melvås, KTF

Jennie Andersson, Toxintelligence

Jennie Andersson, Toxintelligence

Pär Svahnberg, Toxintelligence

Pär Svahnberg, Toxintelligence

Innehåll

  • Biocidförordningens uppbyggnad och innehåll
  • En genomgång av viktiga definitioner och begrepp
  • Praktiska tips vid ansökan om produktgodkännande
  • Översiktlig presentation av IT-verktygen IUCLID, R4BP och SPC Editor
  • Värdefulla tips på vägledningar från branschen samt en inblick i biociddiskussionerna inom EU-organisationerna AISE och CEPE
  • Rapport från myndigheten om läget just nu och en blick på vad som händer i den närmaste framtiden

TID & PLATS

Tisdag den 22 november 2016 kl 9.00 - 15.30

Styrelserummet, Näringslivets Hus, Storgatan 19 (T-bana Östermalmstorg)

ANMÄLAN OCH AVGIFTER

Heldag: 4500 SEK för medlemsföretag, 5500 SEK för övriga företag

Priserna är angivna per person exkl moms. Utbildningsmaterial, lunch och kaffe ingår.

Anmälan sker senast tisdag den 8 november 2016. Vid anmälan före 22 oktober ges 20% i rabatt på anmälningsavgiften. Anmälan är bindande.

ÖVRIG INFORMATION

Utbildningsintyg utfärdas till deltagarna.

Anmälan är bindande. Vid återbud eller vid uteblivet deltagande debiteras full avgift. Det går bra att utse ersättare vid förhinder.

Vid fulltecknad utbildning eller för få deltagare vid anmälningstidens slut förbehåller vi oss rätten att ställa in utbildningen resp. att få återkomma med nytt utbildningstillfälle.

Frågor och funderingar mailas till ktfutbildning@ktf.se.

Earlier Event: October 25
Frukost-seminarium: Städa miljövänligt?
Later Event: January 12
BFS Information Day